3.-5.7.2020
Baltic Jazz 2019

Uutiset

Lehdistötiedote - Archipelago Sea Jazz 22.8.2019

Vuonna 2020 käynnistyvä Archipelago Sea Jazz tarjoaa kesän täydeltä huippujazzia maailman kauneimmassa saaristossa

Archipelago Sea Jazz on uusi kansainvälisesti houkutteleva festivaalisarja, joka rakentuu saaristomme ainutlaatuisen vetovoiman ja laadukkaan jazzmusiikin ympärille. Se yhdistää kaksi uutta, Turussa ja Maarianhaminassa järjestettävät jazztapahtumat, sekä kaksi jo vankan jalansijan ja vakituisen yleisönsä saavuttanutta tapahtumaa (Baltic Jazz ja Korpo Sea Jazz -festivaalit) yhteisen Archipelago Sea Jazz -nimen alle. Neljän kunnan yhteistyönä toteutettava kulttuuritoiminta synnyttää ympärilleen elinvoimaa ja edistää myös kansainvälistä matkailua Saaristomeren, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen alueelle

Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan jokaisella tapahtumalla on omanlaisensa identiteetti

Uusi festivaalisarja tarjoaa kesän 2020 aikana korkean tason jazztapahtumia saaristossa usean viikon ajan. Ensi vuonna jo 33. kertaa järjestettävä Baltic Jazz Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä käynnistää festivaalisarjan 3.–5. heinäkuuta Kemiönsaarella. Baltic Jazz on viihtyisä koko perheen jazztapahtuma, jossa klassisen jazzin ja swingin eri tyylisuunnat yhdistyvät saumattomasti jazzin muihin suuntauksiin. Ohjelmassa yhdistyvät niin kansainväliset huippukokoonpanot kuin paikallisetkin nimet.

Korpo Sea Jazz jatkaa sarjaa 22.–25. heinäkuuta. Rohkean, modernin ja paikoin kokeellisenkin festivaalin ohjelma koostuu ajankohtaisista kotimaisen jazzin laatunimistä. Tämä tunnelmaltaan intiimi saaristofestivaali kutsuu jättämään kaupungin kauas taakse ja kokemaan Saaristomeren aidon, karun kauneuden sekä tuntemaan luonnon läsnäolon. Ensi kesän ohjelmiston taiteelliseksi johtajaksi on kutsuttu improvisaation mestari, jazzlaulaja Kadi Vija.

Turku Sea Jazz 31.7.–1.8. on nelikon uusi ja urbaanimpi festivaali. Se tuo yleisönsä meren äärelle Ruissalon Telakan historialliseen miljööseen nauttimaan kansainvälisen jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä.

Festivaalisarjan 8. elokuuta päättävä Åland Sea Jazz on skandinaavisen laadukas tapahtuma historiallisessa, edelleen toiminnassa olevassa Maarianhaminan Merikorttelissa. Pohjoismaisella ohjelmistollaan tämä boutique-festivaali tarjoaa huippujazzia uniikissa lokaatiossa.

Suomi tarvitsee vetovoimatekijäksi lisää festivaaleja, jotka ylittävät kansainvälisen kynnyksen

– Archipelago Sea Jazzin ideologiana on taiteellisesti korkeatasoisten sisältöjen esillepano tuoreella ja ympäristön kannalta vastuullisella tavalla hyödyntäen Saaristomeren alueen ainutlaatuisia puitteita aina ulkosaaristoa myöten. Innovatiivinen festivaalikokonaisuus toimii tehokkaasti myös kotimaisen luovan työn välittäjänä edistämässä taiteilijoidemme kansainvälistymistä. Uskomme, että uusi festivaalikonsepti ja kulttuuritoimijoiden sekä kuntien laaja yhteistyö vahvistavat saariston brändiä kansainvälisestikin kiinnostavana kulttuuri- ja matkailukohteena, painottaa Archipelago Sea Jazzin idean isä, jazzmuusikko Jussi Fredriksson.

Kokonaisuuden ytimessä on Archipelago Sea Jazzille tehty oma tunnuskappale, jonka on säveltänyt festivaali-idean kehittäjä itse.

– Tunnuskappale on tarkoitus säveltää tai sovittaa uudelleen joka vuodelle erikseen. Tekijäksi kutsutaan vuosittain uusi, festivaalilla esiintyvä taiteilija, kertoo Jussi.

Maistiainen festivaalin tunnuskappaleesta on kuunneltavissa Archipelago Sea Jazzin verkkosivuilla osoitteessa www.archipelagoseajazz.fi. Sivustolta löytyy myös kuvapankki median käyttöön.

Archipelago Sea Jazz -hankkeen käynnistämistä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja konseptin toteutuksesta vastaa Jazz City Turku.

Archipelago Sea Jazz -organisaatio:

Jazz City Turku // Jussi Fredriksson, +358 44 041 2026

Korpo Jazz rf. - Korppoon Jazz ry. // Bosse Mellberg, +358 40 564 3975

Intresseföreningen för jazzmusik i Dalsbruk rf. // Alexandra Lönnström + 358 44 079 0340

Viestintä ja markkinointi //

Minna Kattelus +358 40 500 4514, Sanna Vartiainen +358 40 554 4051

www.archipelagoseajazz.fi – info@archipelagoseajazz.fi

Lehdistötiedote 22.1.2019

Kansainväliset tuulet puhaltavat 32. Baltic Jazz festivaalissa

Heinäkuisena viikonloppuna, kun kesä on kauneimmillaan, ruukinkylä Taalintehdas täyttyy jazzmusiikista. Näin myös tänäkin vuonna, kun Baltic Jazz tai, Jazzrytmit-lehden mukaan, ”Suomen ainoa todellinen jazzfestivaali”, järjestetään 32. kertaa 5.-7.7.2019, perinteisellä varaslähdöllä Kasnäsissa 4. heinäkuuta.

Kuten nimikin jo vihjaa, Baltic Jazz on festivaali, jossa keskitytään Itämeren alueella soitettavaan perinteiseen jazzmusiikkiin. Tänä vuonna Itämeren rannikkomaat ovat hyvin edustettuina - festivaalilla vierailevat ylistetty tanskalainen jazzlaulaja Mette Juul ja pianisti Heine Hansen, liettualainen The Schwings Band ja laulaja migloko sekä tanskalais-ruotsalainen Bjarke Falgren Quartet. Tällä kertaa artisteja saapuu myös Yhdysvalloista asti – pianovirtuoosien Stephanie Trick & Paolo Alderighi esitys nelikätisesti on pakko nähdä!

Amerikkalaisuus toimii tänä vuonna festivaalin punaisena lankana. Lauantain puistokonsertissa Nat King Colen 100-vuotisjuhlaa huomioivat Pepe Willberg ja Marian Petrescu Trio. All Stars-kokoonpano esittää Great American Songbookin kappaleita sunnuntain puistokonsertissa, jolloin lavalle astuvat myös Mette Juul ja Mikael Konttinen solisteina. Varaslähtö-konsertissa juhlitaan Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää Antti Sarpila Swing Bandin seurassa ja lauantaina A Night in Harlem-konsertissa illan kruunaavat The Schwings Band feat. migloko, Reunion Big Band feat. SoulSisters sekä Marian Petrescu Trion isännöimät jamit Minton’s Playhouse-tyyliin.

Seppo Hovi palaa festivaalille suositulla esitystyylillä, jossa tarinat vuorottelevat musiikin kanssa. Perjantai-iltana Hovi esiintyy Suomen Perinnejazz Kvintetin kanssa teemana ”The Story of Jazz”. Lauantain puistokonsertissa, teemana ”Lauantain Toivotut-Haikeasti Svengaten”, Hovi ja Uusi Radion Rytmi-Pojat esittävät swing-versioita suomalaisten radiokuuntelijoiden toivotuimmista sävelmistä samannimisestä radio-ohjelmasta.

Kesän festivaalissa on luvassa useita uutuuksia. Pekka Toivanen Ensemble julkaisee ”Arkangeli”-levynsä kirkkokonsertin yhteydessä perjantai-iltana. Jazzkadulla niin nuoret kuin vanhatkin kyvyt saavat mahdollisuuden esiintyä yleisölle Open Stage-lavalla (ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse baltic.jazz@kimitoon.fi). ”Classic Jazz” toimii festivaalin johtotähtenä, mutta tänä vuonna myös ”Classic Rock” on kuunneltavissa. Perjantai-iltana The Sounds-yhtye esittää akustista ja sähköistä kitaramusiikkia. Juontajana toimii 60-luvun Jormas-yhtyeen Raul Wikström.

Rockia ja bluesia voi kuunnella myös sunnuntain Jatkot-konsertissa, jolloin lavalle astuvat Trio Amarula, AiristoCats Blues Band sekä  bilebändit Chapter 11 ja Apollo Orchestra, jossa mm. Suomen X Factorin voittaja 2018 Tika Sévon-Liljegren toimii solistina. Lisää bluesia on tarjolla perjantain ilmaiskonsertissa SunCity Bluesbreakersin kanssa.

Ohjelmatarjontaa nuoremmille festivaalikävijöille on kehitetty ja ohjelmistosta löytyy nyt pidempi ”Baltic Jazz Kids”-niminen kokonaisuus. Ennen kuin Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu astuu lavalle, Taalintehtaan Folkhälsan järjestää Preparty-nimistä ohjelmaa. Silloin myös Aarne on paikalla antamassa halauksia! Esityksen ja pienen lounastauon jälkeen vanhemmat lapset (7 v alkaen) voivat kokeilla eri soittimia Musiikkiopisto Arkipelagin sekä BlåsÅbolandin järjestämässä workshopissa. Nuoremmat lapset pääsevät osallistumaan Marianne & Melissa Pettersin järjestämään Tanssivaan satutuntiin Antikvariaatti Kojanin puutarhassa. Nuorisokonsertti palaa ohjelmistoon lauantai-iltana. Tänä vuonna Puiston tunnelmaa nostavat räppäri Walt Miguel ja paikalliset nuorisolahjakkuudet Beauties and the Beat-yhtyeestä.

Ilmaiskonsertteja jazzkadulla antavat jazztrio 1081, Maarian VPK:n soittokunta, Archipelago Big Band ja Archipelago Small Band, sekä Bernt Nordmanin ja Emelie Adolfssonin duo Ohrwurm, joka kierrättää suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä kappaleita ympäristöteemalla. Ympäristö ja etenkin Itämeri huomioidaan myös jatkuvana yhteistyönä Saaristomeren Suojelurahaston kanssa, jotta voisimme nauttia meren raikkaudesta tulevaisuudessakin.

Maksullisia konsertteja tulee viikonlopun aikana olemaan 14. Tämän lisäksi luvassa on myös kirjailijakeskustelu Taalintehtaan kirjastolla, Bjärkas Golf:in järjestämä Baltic Scramble–jazzgolf sekä jazzjumalanpalvelus yhteistyössä Kemiönsaaren seurakunnan kanssa. Jazzkadulla, 5 ilmaiskonserttien lisäksi, voi myös nauttia aidosta festivaalitunnelmasta. Liput ja passit ovat jo ostettavissa Ticketmasterin kautta.

Lisätietoja:
Alexandra Lönnström, +358 (0)440 790 340, baltic.jazz@kimitoon.fi