3.-5.7.2020
Baltic Jazz 2019

Uutiset

Lehdistötiedote 22.1.2019

Kansainväliset tuulet puhaltavat 32. Baltic Jazz festivaalissa

Heinäkuisena viikonloppuna, kun kesä on kauneimmillaan, ruukinkylä Taalintehdas täyttyy jazzmusiikista. Näin myös tänäkin vuonna, kun Baltic Jazz tai, Jazzrytmit-lehden mukaan, ”Suomen ainoa todellinen jazzfestivaali”, järjestetään 32. kertaa 5.-7.7.2019, perinteisellä varaslähdöllä Kasnäsissa 4. heinäkuuta.

Kuten nimikin jo vihjaa, Baltic Jazz on festivaali, jossa keskitytään Itämeren alueella soitettavaan perinteiseen jazzmusiikkiin. Tänä vuonna Itämeren rannikkomaat ovat hyvin edustettuina - festivaalilla vierailevat ylistetty tanskalainen jazzlaulaja Mette Juul ja pianisti Heine Hansen, liettualainen The Schwings Band ja laulaja migloko sekä tanskalais-ruotsalainen Bjarke Falgren Quartet. Tällä kertaa artisteja saapuu myös Yhdysvalloista asti – pianovirtuoosien Stephanie Trick & Paolo Alderighi esitys nelikätisesti on pakko nähdä!

Amerikkalaisuus toimii tänä vuonna festivaalin punaisena lankana. Lauantain puistokonsertissa Nat King Colen 100-vuotisjuhlaa huomioivat Pepe Willberg ja Marian Petrescu Trio. All Stars-kokoonpano esittää Great American Songbookin kappaleita sunnuntain puistokonsertissa, jolloin lavalle astuvat myös Mette Juul ja Mikael Konttinen solisteina. Varaslähtö-konsertissa juhlitaan Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää Antti Sarpila Swing Bandin seurassa ja lauantaina A Night in Harlem-konsertissa illan kruunaavat The Schwings Band feat. migloko, Reunion Big Band feat. SoulSisters sekä Marian Petrescu Trion isännöimät jamit Minton’s Playhouse-tyyliin.

Seppo Hovi palaa festivaalille suositulla esitystyylillä, jossa tarinat vuorottelevat musiikin kanssa. Perjantai-iltana Hovi esiintyy Suomen Perinnejazz Kvintetin kanssa teemana ”The Story of Jazz”. Lauantain puistokonsertissa, teemana ”Lauantain Toivotut-Haikeasti Svengaten”, Hovi ja Uusi Radion Rytmi-Pojat esittävät swing-versioita suomalaisten radiokuuntelijoiden toivotuimmista sävelmistä samannimisestä radio-ohjelmasta.

Kesän festivaalissa on luvassa useita uutuuksia. Pekka Toivanen Ensemble julkaisee ”Arkangeli”-levynsä kirkkokonsertin yhteydessä perjantai-iltana. Jazzkadulla niin nuoret kuin vanhatkin kyvyt saavat mahdollisuuden esiintyä yleisölle Open Stage-lavalla (ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse baltic.jazz@kimitoon.fi). ”Classic Jazz” toimii festivaalin johtotähtenä, mutta tänä vuonna myös ”Classic Rock” on kuunneltavissa. Perjantai-iltana The Sounds-yhtye esittää akustista ja sähköistä kitaramusiikkia. Juontajana toimii 60-luvun Jormas-yhtyeen Raul Wikström.

Rockia ja bluesia voi kuunnella myös sunnuntain Jatkot-konsertissa, jolloin lavalle astuvat Trio Amarula, AiristoCats Blues Band sekä  bilebändit Chapter 11 ja Apollo Orchestra, jossa mm. Suomen X Factorin voittaja 2018 Tika Sévon-Liljegren toimii solistina. Lisää bluesia on tarjolla perjantain ilmaiskonsertissa SunCity Bluesbreakersin kanssa.

Ohjelmatarjontaa nuoremmille festivaalikävijöille on kehitetty ja ohjelmistosta löytyy nyt pidempi ”Baltic Jazz Kids”-niminen kokonaisuus. Ennen kuin Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu astuu lavalle, Taalintehtaan Folkhälsan järjestää Preparty-nimistä ohjelmaa. Silloin myös Aarne on paikalla antamassa halauksia! Esityksen ja pienen lounastauon jälkeen vanhemmat lapset (7 v alkaen) voivat kokeilla eri soittimia Musiikkiopisto Arkipelagin sekä BlåsÅbolandin järjestämässä workshopissa. Nuoremmat lapset pääsevät osallistumaan Marianne & Melissa Pettersin järjestämään Tanssivaan satutuntiin Antikvariaatti Kojanin puutarhassa. Nuorisokonsertti palaa ohjelmistoon lauantai-iltana. Tänä vuonna Puiston tunnelmaa nostavat räppäri Walt Miguel ja paikalliset nuorisolahjakkuudet Beauties and the Beat-yhtyeestä.

Ilmaiskonsertteja jazzkadulla antavat jazztrio 1081, Maarian VPK:n soittokunta, Archipelago Big Band ja Archipelago Small Band, sekä Bernt Nordmanin ja Emelie Adolfssonin duo Ohrwurm, joka kierrättää suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä kappaleita ympäristöteemalla. Ympäristö ja etenkin Itämeri huomioidaan myös jatkuvana yhteistyönä Saaristomeren Suojelurahaston kanssa, jotta voisimme nauttia meren raikkaudesta tulevaisuudessakin.

Maksullisia konsertteja tulee viikonlopun aikana olemaan 14. Tämän lisäksi luvassa on myös kirjailijakeskustelu Taalintehtaan kirjastolla, Bjärkas Golf:in järjestämä Baltic Scramble–jazzgolf sekä jazzjumalanpalvelus yhteistyössä Kemiönsaaren seurakunnan kanssa. Jazzkadulla, 5 ilmaiskonserttien lisäksi, voi myös nauttia aidosta festivaalitunnelmasta. Liput ja passit ovat jo ostettavissa Ticketmasterin kautta.

Lisätietoja:
Alexandra Lönnström, +358 (0)440 790 340, baltic.jazz@kimitoon.fi