5-7.7.2019
Festivalprogram

Stephanie Trick & Paolo Alderighi (US)

Pionjärerna inom fyrhändigt jazzpiano - Stephanie Trick och Paolo Alderighi - gör sin Finlandsdebut på Baltic Jazz! Duon har gjort succé med sina arrangemang av klassiker inom stride piano, ragtime och boogie woogie samt Swingeran och Great American Songbook. Deras sätt att kombinera oklanderlig teknik och musikalitet med humor och artisteri har vunnit både publikens och kritikers hjärtan i USA, Europa och Japan.

Den amerikanske jazzpianisten och kompositören Dick Hyman beskriver duon på följande sätt: “I love to hear Stephanie and Paolo together. They are an inspiration. Such sympatico! Such back-and-forth! Individually they are marvelous musicians—we’ve known that, but together they play 4-handed stride as it’s never been done. Brava, bravo!”

Amerikanska Stephanie Trick klassas idag som en av de främsta nutida stride-pianisterna, medan Paolo Alderighi är en av Italiens främsta jazzpianister. Paret träffades på en pianofestival i Schweiz 2008 och tre år senare började de samarbeta på ett fyrhändigt pianoprojekt inom klassisk jazzmusik. Detta ledde till deras första skiva Two for One (2012), som efterföljdes av turnéer i USA, Europa och Japan och fyra skivor till. Äktenskap blev det också på vägen!

Tillsammans har de spelat på otaliga festivaler och jazzklubbar och år 2014 uppträdde de för Prins Charles och Camilla Parker-Bowles på Edinburgh Jazz & Blues Festival. Båda har även egna framgångsrika musikaliska karriärer och uppträder också enskilt och i samarbeten med andra jazzmusiker. På Baltic Jazz har du chansen att se och höra dem både tillsammans och enskilt i en bred representation av de olika genrerna de gjort sig berömda inom. Stephanie ger två egna konserter – en i Bio Pony på lördagen och i Söderlångvik på söndagen. Paolo kan också du lyssna till under jazzgolfen i Bjärkas och söndagens All Stars-konsert i Parken.

Amerikanska Stephanie började spela klassiskt piano som 5-åring, men efter att ha blivit introducerad till tidig jazzmusik av sin pianolärare stod det snart klart för henne att hon ville göra sin karriär inom klassisk jazz och stride. Som 18-åring gav hon ut sin första skiva “Piano Tricks” och den har efterföljts av flera andra skivor – både solo och i samarbete med andra. Stephanie har en sak gemensamt med Baltic Jazz – födelseåret 1987!

Paolo Alderighi är ursprungligen hemma från Milano och anses som en av Italiens främsta jazzpianister, men har i många års tid bott i USA med sin amerikanska fru Stephanie Trick. Alderighi har sedan 16-årsåldern uppträtt världen över och samarbetat med många olika berömda jazzmusiker. Howard Alden, John Allred, Dan Barrett, Dan Block, Evan Christopher, Scott Hamilton, Duke Heitger, Dick Hyman, Duffy Jackson, Jason Marsalis, Nicki Parrott, Ken Peplowski, Bucky Pizzarelli, Ed Polcer, Valery Ponomarev, Chuck Redd, Randy Reinhart, Scott Robinson, Randy Sandke, Warren Vaché, Bob Wilber och Roy Williams kan nämnas, och då är detta den korta versionen av listan.