5.-7.7.2019
Festivaaliohjelma

The Schwings Band (LT)

“Liettua ilman jazzmusiikkia on kuin Lappi ilman joulupukkia” lukee Vilnan jazzfestivaalin kotisivuilla. Liettuassa on jo pitemmän aikaa ollut Baltian maiden aktiivisin jazz-elämä, tarjoten mm. monia jazzfestivaaleja vuosittain. Tänä kesänä saamme tutustua liettualaiseen jazziin kun The Schwings Band saapuu Taalintehtaalle vierailevana solistinaan migloko Vilnasta.

The Schwings Band on yhtye joka saa biisin kuin biisin svengaamaan - yhtye on tehnyt swingversioita mm. kappaleista “Smooth Criminal”, “Blame it on the Boogie”, Bob Marleyn “Is This Love” sekä Nirvanan “Smells (tässä tapauksessa ‘Swings’) Like Teen Spirit”. Musiikkiaan kuvaillessa yhtye käyttää neljää vuodenaikaa - polttavan kuuma kuin kesä, nostalginen kuin syksy, puhdas kuin lumi talvella ja mieltä ylentävä kuin kevät.

The Schwings Band perustettiin vuonna 2011 multiinstrumentalistin ja arvostetun jazzmuusikon Remis Rančysin toimesta ja se nousi nopeasti suosioon jazzklubeilla, -festivaaleilla sekä lindy hop-tilaisuuksissa Liettuassa. Alkuaikoinaan yhtye soitti lainattua swingiä, gypsyä ja brasilialaista jazzia, mutta luo nykyään omaa musiikkia. “Rasu Blue” on esimerkki yhtyeen omasta musiikista ja viittaa samalla Vilnassa olevan treenikämpän osoitteeseen. Laulaja migloko on tullut tunnetuksi sekä artistina että taiteilijana ja osallistui mm. liettualaisten tämän keväiseen  euroviisukarsintaan.

Yhtyeen viimeisin levy “Teisutis”  joka julkaistiin maaliskuussa nousi heti ykköseksi swing-/jazzkategoriassa Bandcampissa. Spotify-tilastojen mukaan yhtyeellä on paljon faneja USA:ssa. Baltic Jazzin jälkeen he jatkavat Birminghamiin, Solihull & Sandwell Jazz Festivaliin. Kuluneen kevään aikana he ovat esiintyneet mm. Sveitsissä, Puolassa ja Ibizalla. Yhtye iloitsee mahdollisuudesta palata kesäiseen Suomeen ja kehuu suomalaista jazzyhteisöä. Erityisesti he arvostavat sitä että kutsun on esittänyt Antti Sarpila, joka on ollut Rančysille suuri inspiraation lähde.

Henkilökohtaisista syistä migloko ei pääse Baltic Jazzeille. Tilalle tulee laulaja Laura Budreckyte.