5-7.7.2019
Festivalprogram

The Schwings Band (LT)

“Litauen utan jazzmusik är som Lappland utan jultomten”, står det på Vilnius Jazz-festivalens hemsidor. Litauen har redan en längre tid varit det jazzigaste av de baltiska länderna och bjuder bl.a. på ett flertal olika jazzfestivaler under året. På årets Baltic Jazz får vi se vad litauisk jazz går för då vi välkomnar The Schwings Band med gästande sångerskan migloko från Vilnius till Dalsbruk!

The Schwings Band är bandet som får vilken låt som helst att svänga – de har gjort swingversioner av bl.a. “Smooth Criminal”, “Blame it on the Boogie”, Bob Marleys “Is This Love” och Nirvanas “Smells (i detta fall ‘Swings’) Like Teen Spirit”. Bandet hänvisar till de fyra årstiderna för att beskriva sin varierande musik – brännande het som sommaren, nostalgisk som hösten, ren som snön på vintern och lika upplyftande som våren.

The Schwings Band grundades år 2011 av multiinstrumentalisten och erkända jazzmusikern Remis Rančys och nådde snabbt popularitet på jazzklubbar, -festivaler samt lindy hop-evenemang i Litauen. I början spelade bandet andras musik inom swing, gypsy och brasiliansk jazz, men de har alltmer börjat komponera sin egen musik. “Rasu Blue” är exempel på ett av bandets egna kompositioner och hänvisar samtidigt till adressen i Vilnius där deras replokal ligger. Sångerskan migloko har gjort sig ett namn både som artist och konstnär och deltog bl.a. i de litauiska uttagningarna till Eurovision i våras.

Bandets senaste skiva “Teisutis” släpptes i mars och blev direkt nr. 1 inom swing-/jazzkategorin på Bandcamp. Spotify-statistik visar att bandet har en stor grupp av fans i USA. Efter Baltic Jazz åker de vidare till Birmingham, Solihull & Sandwell Jazz Festival och under våren har de uppträtt bl.a. i Schweiz, Polen och på Ibiza. Bandet ser fram emot att återvända till sommar-Finland och berömmer den finländska jazzvärlden. Extra glada var de över att nu bli inbjudna av Antti Sarpila, som länge varit en stor inspirationskälla för Rančys.

Av personliga skäl kan migloko inte delta i Baltic Jazz och ersätts istället av sångerskan Laura Budreckyte.