5-7.7.2019
Festivalprogram

Reunion Big Band feat. SoulSisters

Under Baltic Jazz gör Reunion Big Band och SoulSisters en djupdykning i 40-talet och bjuder på musik som sprudlar som den finaste champagnen! Swingklassiker serveras med glimten i ögat och kombineras med ljudet av prasslande klockkjolar och höga klackar i en stämningsfull och rivig helhet som verkligen utstrålar gångna tiders glamour.

Reunion Big Band grundades av tidigare studiekompisar och har svängt i Helsingfors sedan år 2003. I orkestern spelar numera 17 begåvade musiker i 25-55-års åldern. Reunion Big Band har starka finlandssvenska rötter och tvåspråkig verksamhet – alla övningar och spelningar är riktiga språkbad för musikerna. Även om RUBB sysslar med många olika typer av musik, är swingmusiken orkesterns kärnområde och ligger särskilt nära orkestermedlemmarnas hjärtan. Under de senaste åren har orkestern uppträtt på många olika swingdanskvällar, t.ex. tillsammans med Antti Sarpila på Helswingi-festivalen hösten 2018.

Anna Wiksten, Pi Kiviharju och Heidi Kiviharju grundade SoulSisters år 2007. Begreppet soul sträcker sig längre än genren med samma namn – det innefattar all musik som har kraften att beröra dig både psykiskt och fysiskt. Helheten kronas av själfull sångharmoni, karisma och kvinnlig energi.

Som kapellmästare fungerar musikern Martti Vesala, som representerar den yngre generationen inom finländsk jazz. Vesala är känd både som skicklig trumpetist och begåvad kompositör, arrangör och kapellmästare. För tillfället leder han också sina egna band Martti Vesala Soundpost Quintet och Maratone Quintet. Han uppträder regelbundet med många toppmusiker och -band, som t.ex. UMO Jazz Orchestra, Njet Njet 9 och Sibelius-Akademiens Alumni Big Band.