5.-7.7.2019
Festivaaliohjelma

Pekka Toivanen Ensemble

Arkangeli - Album release concert

Perjantaina taide- ja jazzprojekti “Arkangeli” huipentuu levynjulkaisukonserttiin Taalintehtaan kirkossa. Projekti sisältää kahdeksan sävellystä Pekka Toivaselta, jotka hän on työstänyt arkkienkeli-aiheista yhdessä kuvataiteilija Kuutti Lavosen, ja alkuvaiheessa myös kuvataiteilija Catherine Keunin, kanssa. Hanke sai alkunsa 2000-luvun alussa yhteisestä Interférence-konseptista, jonka ideana oli työskentely yhdessä musiikkia ja kuvataidetta yhdistäen. Viimeiset sävellykset Toivanen teki vuonna 2018.

Projektin aikana he ovat tutkineet sitä, miten kuvataiteen ja musiikin luominen prosesseina eroavat toisistaan, ja miltä osin yhdessä työskentely on mahdollista. Pekalle kuvataiteen mukanaolo on tuonut historiallista perspektiiviä ja ymmärrystä taiteen moniulotteisuudesta. Temaattinen kokonaisuus on antanut projektille johdonmukaisen rungon, vaikkakin sävellysprosessi on edennyt sykäyksittäin.

Levytys kiinnostanee sekä Pekka Toivasen omaa jazz-kuulijakuntaa että Lavosen kuvataiteen ystäviä. Toivanen on esittänyt muutamaa sävellystä hänen näyttelyidensä avajaisissa. Levyllä esiintyy maamme huippua edustava kokoonpano: pianisti Lassi Kouvo, basisti Pekka Sarmanto, rumpali Tommi Rautiainen ja saksofonisti Pekka Toivanen. Lisäksi kahdessa sävellyksessä on mukana Toni Antone, joka laulaa kappaleet Lavosen italian kielisillä teksteillä. Sävellykset on nimetty seitsemän arkkienkelin mukaan: Mikael, Uriel, Jehudiel, Salatiel, Raffaella (featuring Toni Antone), Barakiel, Gabriel Announces sekä bonuskappale Santa Cecilia (featuring Toni Antone).

Kuutti Lavonen on suomalainen taidemaalari ja valokuvataiteilija, joka on myös toiminut Kuvataideakatemian professorina. Hänen enkeli- ja pyhimys hahmot ammentavat lähtökohtansa Italian ja Ranskan renessanssin ja barokin taiteesta. 4 enkeli-aiheista teosta ovat näytteillä kirkossa konsertin yhteydessä.