5-7.7.2019
Festivalprogram

Pekka Toivanen Ensemble

Arkangeli - Album release concert

På fredagen kulminerar konst- och jazzprojektet ”Arkangeli” i en skivutgivningskonsert i Dalsbruks kyrka. Projektet innehåller åtta kompositioner av saxofonisten, klarinettisten, kompositören och kapellmästaren Pekka Toivanen. Kompositionernas ärkeängeltema har han bearbetat tillsammans med bildkonstnären Kuutti Lavonen, och inledningsvis även med bildkonstnären Catherine Keun. Projektet påbörjades i början av 2000-talet genom konceptet Interférence, som går ut på att man jobbar tillsammans genom att kombinera musik och bildkonst. De sista kompositionerna gjorde Toivanen år 2018.

Under projektets gång har de undersökt hur processerna för att skapa musik och konst skiljer sig från varandra, och i vilken grad det går att jobba tillsammans. För Pekka har bildkonstens närvaro hämtat med sig ett historiskt perspektiv och även en förståelse för konstens mångdimensionalitet. Temat har fungerat som en enhetlig ryggrad och helhet för projektet, även om kompositionsprocessen har gjorts i etapper.

Skivan och konserten är garanterat av intresse både för Toivanens egna åhörarskara och beundrare av Lavonens bildkonst. Toivanen har tidigare framfört några av kompositionerna vid Lavonens vernissager. Ensemblen består av det absoluta toppskiktet inom finländsk jazzmusik med Lassi Kouvo på piano, Pekka Sarmanto på bas, Tommi Rautiainen på trummor och Pekka Toivanen på saxofon. Dessutom framför sångaren Toni Antone två av kompositionerna med italienska sångtexter av Lavonen.  Kompositionerna är namngivna efter de sju ärkeänglarna: Mikael, Uriel, Jehudiel, Salatiel, Raffaella (med Toni Antone), Barakiel, Gabriel Announces och bonusstycket Santa Cecilia (med Toni Antone).

Kuutti Lavonen är en finländsk bild- och fotokonstnär, som också verkat som professor på Bildkonstakademin. Han avbildar ofta änglar och helgon, inspirerad av den italienska och franska renässans- och barockkonsten. Tre av hans änglatavlor visas i kyrkan i samband med konserten.