3-5.7.2020
Baltic Jazz 2019

Nyheter från Baltic Jazz

Pressmeddelande - Archipelago Sea Jazz 22.8.2019

Från och med år 2020 fyller Archipelago Sea Jazz sommaren med toppjazz i världens vackraste skärgård

Archipelago Sea Jazz är en ny och internationellt lockande festivalserie som baserar sig på skärgårdens dragningskraft och förstklassig jazzmusik. Festivalserien kombinerar två nya jazzevenemang i Åbo och Mariehamn med två redan starkt etablerade jazzfestivaler, Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz, under det gemensamma namnet Archipelago Sea Jazz. Det kulturella samarbetet mellan fyra kommuner skapar livskraft och gynnar den internationella turismen i Skärgårdshavet, på Åland och i Egentliga Finland.

Inom Archipelago Sea Jazz -festivalserien har varje evenemang sin egen identitet

Under sommaren 2020 erbjuder den nya festivalserien förstklassiga jazzevenemang i skärgården under flera veckors tid. Archipelago Sea Jazz inleds den 3–5 juli på Kimitoön med den starkt etablerade Baltic Jazz -festivalen i Dalsbruks historiska bruksmiljö. Baltic Jazz är en trivsam tillställning för hela familjen, där den klassiska jazzen och swingmusiken möter andra jazzinriktningar. Bland artisterna hittar man både internationellt kända jazzmusiker och lokala förmågor.

Serien fortsätter med Korpo Sea Jazz den 22–25 juli. Den djärva, moderna, och stundvis även experimentella jazzfestivalens program består av aktuell jazzmusik med inhemska toppmusiker. Den intima skärgårdsfestivalen lockar till att lämna stadslivet bakom sig och uppleva Skärgårdshavets karga skönhet samt känna naturens närvaro. Som kreativ ledare för nästa års festivalprogram fungerar improvisationsmästaren och jazzsångerskan Kadi Vija.

Turku Sea Jazz 31.7–1.8. är kvartettens nya och mer urbana festival. Evenemanget för sin publik till havet och den historiska miljön i Runsala Båtvarv där man kan njuta av internationella jazzstjärnor, inhemska toppsammansättningar och världsmusikens mest personliga namn.

Åland Sea Jazz, som avrundar festivalserien den 8 augusti, är en festival av skandinavisk kvalitet som äger rum i det historiska och aktiva Sjökvarteret i Mariehamn. Med sitt nordiska program kommer den här boutique-festivalen att erbjuda toppjazz på en helt unik plats.

Finland behöver nya festivaler med internationell dragningskraft

– Ideologin bakom Archipelago Sea Jazz är att på ett nytt och ur miljösynvinkel hållbart sätt lyfta fram konstnärligt innehåll av hög klass genom att utnytta Skärgårdshavets unika egenskaper ända ut i ytterskärgården. Den innovativa festivalhelheten fungerar samtidigt som en effektiv förmedlare av inhemskt kreativt arbete och främjar våra konstnärers internationalisering. Vi tror att det nya festivalkonceptet och det breda samarbetet mellan kulturaktörer och kommunerna kommer att stärka skärgårdens varumärke som ett unikt och internationellt lockande kultur- och turistmål, säger jazzmusikern Jussi Fredriksson, fadern till Archipelago Sea Jazz.

För Archipelago Sea Jazz har det skapats en egen signaturmelodi, komponerad av festivalkonceptets upphovsman, jazzmusikern Fredriksson.

– Signaturmelodin kommer inför varje år att komponeras eller arrangeras på nytt. Kompositören väljs årligen ut bland de musiker som uppträder under Archipelago Sea Jazz, berättar Jussi.

Man kan lyssna på ett provsmak av signaturmelodin på Archipelago Sea Jazz hemsida www.archipelagoseajazz.fi. Där hittar man även en bildbank avsedd för mediebruk.

Archipelago Sea Jazz körs igång med hjälp av projektbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet och Jazz City Turku ansvarar för konceptets genomförande.

Archipelago Sea Jazz-organisationen:

Jazz City Turku // Jussi Fredriksson, +358 44 041 2026

Korpo Jazz rf // Bosse Mellberg, +358 40 564 3975

Intresseföreningen för jazzmusik i Dalsbruk rf // Alexandra Lönnström, + 358 44 079 0340

Kommunikation och marknadsföring //

Minna Kattelus +358 40 500 4514, Sanna Vartiainen +358 40 554 4051

www.archipelagoseajazz.fi – info@archipelagoseajazz.fi

Pressmeddelande 22.1.2019

Internationella fläktar på Baltic Jazz 2019

Under ett veckoslut i juli, då sommaren är som vackrast, fylls Dalsbruk årligen av jazzmusik. Så även i år då Baltic Jazz, som beskrivits som ”Finlands numera enda jazzfestival” av nättidningen Jazzrytmit, går av stapeln för 32:a gången. Årets festival ordnas 5-7.7.2019, med traditionell tjuvstart i Kasnäs redan på torsdagen 4.7.

Baltic Jazz är, som namnet redan antyder, festivalen som fokuserar på klassisk jazz från Östersjöområdet. I år är regionen brett representerad och festivalen gästas av hyllade jazzsångerskan Mette Juul med Heine Hansen från Danmark, The Schwings Band med sångerskan migloko från Litauen, samt dansk-svenska Bjarke Falgren Quartet. Besök blir det denna gång även från USA - pianovirtuoserna Stephanie Trick & Paolo Alderighis flygelshow vill man inte missa!

Det amerikanska temat präglar årets festival. Under lördagens parkkonsert uppmärksammas Nat King Coles 100-årsjubileum av Pepe Willberg med Marian Petrescu Trio och söndagens All Stars-konsert fokuserar på The Great American Songbook med Mette Juul och Mikael Konttinen som solister. Även Tjuvstartskonserten 4.7 bjuder på amerikanskt tema tillsammans med Antti Sarpila Swing Band USA:s nationaldag till ära. Under lördagens konsert i Verkstan kan du låta dig transporteras till Harlem för en kväll tillsammans med Reunion Big Band med SoulSisters, The Schwings Band med migloko och en jam session à la Minton’s Playhouse med Marian Petrescu Trio och gäster.

Seppo Hovi återvänder till Baltic Jazz med det populära konceptet från förra årets festival där musiken varvas med historier. På fredagskvällen uppträder Hovi med Suomen Perinnejazz Kvintetti och temat ”The Story of Jazz”. Under lördagens picknickkonsert intar Hovi scenen med ensemblen Uusi Radion Rytmi-Pojat och temat ”Lauantain Toivotut-Haikeasti Svengaten”, där finländarnas mest önskade låtar från det populära radioprogrammet med samma namn framförs i swing-version.

Årets festival bjuder på flera nyheter. Pekka Toivanen Ensemble lanserar sin skiva ”Arkangeli” i samband med deras kyrkokonsert på fredagen. På jazzgatan erbjuds unga och äldre talanger chansen att uppträda inför publik på Open Stage på fredag eftermiddag. Förhandsanmälningar tas emot via e-post: baltic.jazz@kimitoon.fi. Festivalen fokuserar fortsättningsvis på ”Classic Jazz” men i år är ”Classic Rock” ett nytt inslag i programmet. Fredagens kvällskonsert i Verkstan ordnas i samarbete med Mediaproduction och bjuder på el- och akustisk gitarrmusik tillsammans med The Sounds. Som konferencier fungerar Raul Wikström med bakgrund som sångare i 60-talsbandet Jormas.

Rock och blues blir det även på Jatkot-konserten. Lokala Trio AmarulaChapter 11 och AiristoCats Blues Band uppträder i Verkstan på söndagskvällen jämte Apollo Orchestra med X Factor-vinnaren 2018 Tika Sévon-Liljegren. Blues kan man också njuta av på fredagskvällens gratiskonsert med SunCity Bluesbreakers, som gjorde sin Baltic Jazz-debut i fjol.

Programpunkten för barn har utvecklats till en längre helhet vid namnet ”Baltic Jazz Kids”. Innan allas favorit Arne Alligator & Djungeltrumman uppträder ordnas program tillsammans med Folkhälsan i Dalsbruk, då man även har chansen att träffa Arne. Efter uppträdandet och en kort lunchpaus har äldre barn chansen att prova på olika instrument (från 7 år och uppåt) tillsammans med Musikinstitutet Arkipelag och BlåsÅboland rf medan de yngre kan delta i en Dansande sagostund tillsammans med Marianne & Melissa Petters i Antikvariat Kojans trädgård. Ungdomskonserten är tillbaka i programmet och i år står den unga rapparen Walt Miguel för underhållningen tillsammans med de lokala ungdomstalangerna Beauties and the Beat.

Gratiskonserter blir det tillsammans med jazztrion 1081, Maarian VPK:n soittokunta, Archipelago Big Band och Arcipelago Small Band, samt duon Orhwurm med Bernt Nordman och Emelie Adolfsson, som återanvänder låtar med miljökoppling ur den finska, svenska och angloamerikanska sångskatten. Miljökopplingen och Östersjön uppmärksammas även genom fortsatt samarbete med Skyddsfonden för Skärgårdshavet, så att vi också i framtiden skall kunna njuta av friska fläktar från havet intill.

Festivalveckoslutet bjuder på totalt 14 avgiftsbelagda konserter. Därtill innehåller programmet författarsamtal i samarbete med Dalsbruks bibliotek, jazzgolf hos Bjärkas Golf och jazzgudstjänst i samarbete med Kimitoöns församling. Jazzgatan bjuder på 5 gratis uppträdanden samt sann festivalkänsla. Biljetter och pass kan redan införskaffas via Ticketmaster.

Mer information:
Alexandra Lönnström, +358 (0)440 790 340, baltic.jazz@kimitoon.fi