5-7.7.2019
Festivalprogram

Mette Juul (DK) feat. Heine Hansen

Mette Juul är en av Danmarks mest hyllade jazzsångerskor och hennes fascinerande röst samt låtskrivande vinner publikens och kritikernas hjärtan på internationell nivå. Hon jämförs ofta med Monica Zetterlund – både för att man kan höra spår av Zetterlund i hennes röst och för att hon uppträder med samma äkthet och närvaro. London Jazz News beskriver Mette som en “artist som sakta smyger sig på och hela tiden blir mer och mer tilltalande, och medan man uppslukas av melodierna och de fängslande sångtexterna inser man plötsligt att man har förälskat sig i en röst”. Enligt Jazzrytmit har hon “en röst som sakta tränger sig djupt ner i psyket”. Mette beskrivs även som en av få sångsolister som kan få en sång att låta hur enkel som helst.

Sedan Mette vann “International Jazz Artist Competition” i Tallinn år 2007 har hon turnerat internationellt. Finland har en speciell plats i Mettes hjärta eftersom det var här hon hade en av sina första uppträdanden utomlands. Hon har uppträtt flera gånger på Turku Jazz, Pori Jazz och Kaamosjazz. Debutskivan “Coming In From The Dark” utkom år 2010 och efter det har ytterligare två välmottagna skivor getts ut, där Mette samarbetat med bl.a. den amerikanske trumpetisten Ambrose Akinmusire.

Mette blev nyligen färdig med inspelningen av sin fjärde skiva “Northern Woods” som utkommer senare i år. Hon är mycket nöjd med slutresultatet och känner djup tacksamhet för att ha fått samarbeta med basisten Lars Danielsson, gitarristerna Ulf Wakenius och Mike Moreno samt hennes absoluta favoritpianist från Danmark, Heine Hansen, som följer med henne till Baltic Jazz. Heine Hansen är en mycket eftertraktad komp- och studiomusiker som har samarbetat med många av Danmarks bästa musiker och internationella gäster. År 2017 mottog han Ben Webster-priset i Danmark.

Mette ser fram emot att återvända till den finländska publiken med ny musik. Under konserten bjuder hon på låtar från den nya skivan och sina tidigare produktioner, men också nya arrangemang av jazzstandards som Get out of town, Comes love, Some other Time och Kenny Wheelers For Jan. Dessutom blir det några brasilianska låtar. Mette uppträder även på söndagen med Baltic Jazz 2019 All Stars.