5-7.7.2019
Festivalprogram

Marian Petrescu Trio

Under Baltic Jazz 2019 ackompanjeras den Grammy-vinnande pianisten Marian Petrescu av Pekka Sarmanto på bas och Heikki Sandrén på trummor. Marian Petrescus briljanta teknik och spelsätt har prisats runtom i världen och jämförts med legenderna Oscar Peterson och Art Tatum. Petrescu, född i Rumänien, debuterade redan som 15-åring på Pori Jazz, vilket markerade början på en internationell karriär. Petrescu har spelat tillsammans med storheter såsom Arturo Sandoval, Toots Thielemans, Al Jarreau, Didier Lockwood, Jon Larsen, Richie Beirach, Tony Williams, Ulf Wakenius, Ray Charles band, Lars Danielsson, Riccardo Del Fra, Ron McClure, James Morrison m.fl. Vi är glada över att han kan räknas som en stående artist på vår festival!

Pekka ”Pekkis” Sarmanto hör definitivt till de mest betydande basisterna i den finländska jazzvärlden och har blivit vald till Finlands bästa jazzbasist 28 år i rad. Få basister kan säga att de har turat för Charles Mingus i Belgrad eller jammat med Gil Evans, Dizzy Gillespie och Sonny Rollins. Sarmanto var med och grundade UMO Jazz Orchestra år 1975 och hans karriär har fört honom till de största internationella arenorna i London, Paris och Montreal. Han pensionerade sig från UMO år 2007 men är fortfarande aktiv i olika sammansättningar, bl.a. med sin egen trio. Sarmanto spelar även i Pekka Toivanen Ensemble i fredagens Arkangeli-konsert.

Heikki Sandrén spelade både piano och klarinett innan han övergick till trummor. Han gick med i bandet Agents år 1992 och fungerade som deras trummis i över 20 år. Sedan år 2015 spelar han trummor i Varjokuva-orkestern. Sandrén är även en skicklig jazzbatterist som under åren turnerat med bl.a. Severi Pyysalo och Pekka Toivanen och numera ingår i Marian Petrescus trio.