5-7.7.2019
Festivalprogram

Jatkot - Keep on rocking

Trio Amarula

Trio Amarula inleder kvällen i Verkstan och vi kan se fram emot allt från äldre klassiker till moderna hits! Den akustiska trion består av tre lokala musikaktörer som jobbat tillsammans i flera olika kulturella sammanhang - allt från teater till rockband. De som känner till likören Amarula vet säkert vilket djur som finns på flaskans etikett och kan därifrån dra slutsatser om vilket rockband det gäller - bandet som fyllt de lokala ungdomsföreningarnas lokaler till bristningsgränsen de senaste åren! På gitarr och sång får vi höra Dennis Nordell och Sara Nyqvist, på slagverkinstrumentet cajón Thomas Lundell.

AiristoCats Blues Band

AiristoCats är vanligtvis ett dixie/swing-band på sex personer (cl/sax, trb + komp), som genom åren spelat på Baltic Jazz ett antal gånger - senast år 2017. Den här gången är det dock inte jazz på programmet. Istället uppträder de med en utökad uppsättning som de kallar för AiristoCats Blues Band. Repertoaren består av musik spelad av The Blues Brothers, så nu blir det Rhythm & Blues och soul för hela slanten!

På många spelningar, t.ex. bröllop och firmafester, brukar det vara bra med ett lite rivigare sista set och då har de brukat köra lite soul, blues och gammal rock. I bandet finns flera Blues Brothers-fans och de har spelat många av låtarna från filmerna i varierande sammanhang. I något skede kom de till skott med att fixa arrangemang för den här utökade banduppsättningen, som är ganska nära den som används i filmerna. “Musiken i filmerna är ju helt fantastisk, och det är alltid lika kul att uppföra dem live!”, säger Tomas “Skitta” Lindroos.

Apollo Orchestra

Apollo Orchestra är ett energiskt, mångsidigt och livat partyband som får även de stelaste gästerna att rocka loss på dansgolvet! Bandets maffiga repertoar inkluderar mer än 400 låtar – allt från radiohittar till valser – och på Jatkot får vi förstås höra de bästa rock- och partylåtarna!

Förutom medlemmarna i jazztrion 1081 består Apollo Orchestra även av gitarristen Tomi West och sångerskan samt vinnaren i Finlands X-Factor 2018 Tika Sevón-Liljegren. Tomi är en begåvad gitarrist, som har utexaminerats från Pop & Jazz Konsevatoriet. Tomi fungerar också bl.a. som teatermusiker och spelar i flera olika uppsättningar. Hans strålande sound och otroliga solon smälter allas hjärtan!

Tika tävlade i Saara Aaltos team i Finlands X-Factor och tog hem segern år 2018. Hennes starka och breda röst passar utmärkt för allt från Aretha Franklins klassiker till AC/DC:s hårdaste låtar. Tikas första egna singel “Live and you Learn” släpptes i mars och hennes liv efter X-Factor kunde vi följa i en kortdokumentärserie på Yle I höstas. År 2014 deltog hon i tv-programmet “Spårlöst” i Sverige, där hon hittade sin biologiska bror I Nepal.

Apollo Orchestra består vanligtvis även av sångerskan Annette “Clarissa” Lundell, som under Baltic Jazz befinner sig i Australien via sitt jobb som koreograf.

Chapter 11

Chapter 11 är ett av huvudstadsregionens populäraste partyband. Deras storartade sång- och virtuosa spelsätt har blivit bandets varumärke, och de är eftertraktade på både privata som allmänna tillställningar. Rockiga rytmer och energisk partymusik har visat sig vara en bra kombination som garanterar en fantastisk stämning!

Basisten Kim och trummisen Eki fann musiken under den tid då band som Beatles och Rolling Stones revolutionerade rockmusiken och skakade nytt liv i genren. På håll följde de revolutionen som ledde till många andra av rockens apostlar som The Who, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Black Sabbath, David Bowie, Deep Purple, Queen och ZZ Top. Fulla av inspiration och influenser från skivor och radio ambulerade de huvudstadens alla replokaler och konsertställen och jammade i otaliga olika sammansättningar, exempelvis the Bullfrog och The Groovy.

Studier och arbetslivet tog så småningom uppmärksamheten från musiken, tills år 1998 då längtan igen hade vuxit sig så stark att jammandet i replokalen var mer regel än undantag. Vad som fanns kvar av The Groovy rekonstruerades till en ny sammansättning med det lite skämtsamma namnet Chapter 11. Bandet fortsatte jamma på hobbybasis och självpublicerade några skivor.

År 2009 innebar en förnyelse för bandet. Utrustade med nya musiker och ny attityd blev det snabbt många spelningar för Chapter 11. Som ett resultat av de långa kvällarna i replokalen hade bandet fått ihop en fin samling coverlåtar, som ändå skilde sig betydligt från originalet. De bästa av dessa spelades in på skivan “Reinventing” år 2010.