5-7.7.2019
Festivalprogram

Gratiskonserter på jazzgatan

Opening Parade - Maarian VPK:n soittokunta

5.7 kl. 13.00-14.00

Det är omöjligt att köra igång festivalen utan en öppningsparad med de glada musikanterna i Maarian FBK:s blåsorkester. Upplev äkta mardi gras-känsla och en mångårig tradition då orkestern öppnar festivalen med svängiga gladjazztoner på jazzgatan.

Ohrwurm: Sånger om naturen – Ympäristölauluja – Earth Songs

5.7 kl. 15.00-15.45

Ohrwurm är en duo som utforskar hur musiken beskriver och påverkar människans förhållande till naturen. Ohrwurm återanvänder låtar ur den finska, svenska och angloamerikanska sångskatten och arrangerar dem med respekt och kärlek. De rör sig ledigt inom rytmmusikens många olika genrer. Bernt Nordman är miljöexpert och en aktiv debattör, som har sysslat med musik hela livet. Emilie Adolfsson är jazzpianist och musikpedagog. Hon har fungerat som konstnärlig ledare och dirigent för barbershopkören Lady Shave och uppträder bl.a. med ensemblen Viskeppet.

Open Stage

5.7 kl. 16.00-18.00

Att uppträda på Baltic Jazz är eftertraktat! Förfrågningar om det är möjligt att bara ställa sig någonstans på området för att spela trillar in under året ända fram till festivalen. Platserna till årets Open Stage var fyllda redan i början av mars och under två timmar på fredagseftermiddagen är jazzgatans scen öppen för tre olika band.

Publiken blir säkert förtjusta i den finländska trion Hermanos Hurmios feat. Anita K., som anländer till festivalen från Spaniens solkust och spelar både jazz och pop med latinska influenser. Brassmusik i äkta New Orleans-stil blir det med kvintetten Turku Firehouse Brass Band, som är en del av Åbo FBK:s blåsorkester. ​Tillsammans med bandet Seglar Jerrys Ånger blir det äkta finsk westcoastblues på svenska. Bandet, som spelar sina egna låtar, består av skådespelaren Jerry Wahlforss som solist, Pekka Munsterhjelm på gitarr, Johan Järf på bas och Tapo Leppänen på trummor. ​​

Evening Blues - SunCity Bluesbreakers

5.7 kl. 20.30-21.15

Bluesdiggare – se hit! På jazzgatan på fredagen har ni chansen att höra låtar av världens främsta bluesstjärnor då vi välkomnar bandet SunCity Bluesbreakers tillbaka till Dalsbruk och Baltic Jazz! Bandets medlemmar kommer från Åbo och Nådendal, där de haft spelningar bl.a. på Naantali Guitar Festival, Kirkkopuisto Soi-evenemanget, Skärgårdsbaren i Åbo och Solliden Camping i Pargas. SCB uppträdde tillsammans med bandet Bluesnake på Blues Fest i Nådendal i april. Vill du höra mera av SCB kan man veckan efter festivalen höra dem i Pargas och Nådendal. Bandet spelar blues från det sena 50- och 60-talet och på repertoaren finns låtar av bl.a. Elmore James, John Mayall och Fabulous Thunderbirds. Vi får också höra egna låtar som skrivits av bandets sångare Harri Laakso. Se facebook.com/suncityblues för kommande spelningar.   

Street Jazz - Archipelago Big & Small Band

6.7 kl. 18.00-19.30

Archipelago Big Band är ett storband bestående av intresserade musikanter från Skärgårdsområdet. Medlemmarna kommer från Pargas, Korpo, St Karins, Åbo och Kimitoön. Bandet har fungerat sen hösten 2016, och är en del av föreningen BlåsÅbolands verksamhet. Föreningen strävar till att aktivera blåsarna i hela skärgårdsregionen, och driver bl.a blåsklubbar i skolor. Föreningen är även delaktig i Baltic Jazz Kids-programnumret där barn i skolåldern får testa olika instrument. Orkesterns repertoar består av en blandning av klassiska bigbandlåtar av bl.a Duke Ellingon och Woody Herman. Med finns också inhemska, litet modernare, bigbandkompositioner.

Ur ABB föddes iden om ett mindre band, Archipelago Small Band, som är en sextett som har fungerat som workshopband. Bandet spelar i huvudsak jazzstandards, men också några egna kompositioner. Båda orkestrarna leds av Mikael Långbacka.

Street Jazz - 1081

7.7 kl. 15.15-16.00

1081 är en jazztrio som skapar en förväntansfull stämning med traditionella jazzklassiker, filmmusik samt nya pärlor. Trion består av tre unga män som bl.a. har studier på Pop & Jazz Konservatoriet samt företaget F & G Music gemensamt. Oscar Gräsbeck fungerar som trions solist och pianist, men har även studerat dragspel, låtskrivande och musikteater. Oscar Fagerudd är trions basist, som även komponerar och arrangerar musik bl.a. för teaterpjäser. Trummisen Robin Gustafsson har spelat i flera olika sammansättningar och olika sommarteatrar. 1081 ger en gratiskonsert på jazzgatan på söndagen 7.7 kl. 15.15-16.00 och kan även höras i en annan uppsättning och stämning som en del av Apollo Orchestra på söndagskvällen i Verkstan!