5.-7.7.2019
Festivaaliohjelma

Classic Rock

The Sounds - unohtumaton ilta akustisen ja sähköisen kitaramusiikin parissa

Peter Ekman b, Jomme Kettunen d, Esa Helasvuo k, Jan-Erik Saine lg, Ave Lönnfors voc/g

Konferencier-Juontaja: Raul Wikström (Jormas)

Classic Rock-ilta legendaarisen kitarayhtyeen The Soundsin seurassa tarjoaa hienon sekoituksen 60-luvun rockia ja nostalgiaa. The Sounds piti hallussaan myyntilistojen kärkeä vuonna 1963 sekä Suomessa että Japanissa kappaleillaan Emma ja Mandshurian Beat. Nyt klassiset rautalankakappaleet kuullaan Verstaalla, yhdistettynä Raul Wikströmin haastatteluihin yhtyeen kanssa.

Ensimmäinen osa konsertista soitetaan akustisesti, jonka jälkeen vahvistimet liitetään mukaan. Juontajana ja illan isäntänä toimiva Wikström keskustelee yhtyeen jäsenten kanssa esiintymisten välillä. Wikström tunnetaan Jim & The Beatmakersistä ja Jormasista, joissa hän oli laulajana samaan aikaan kun The Sounds paistatteli suosionsa huipulla. Muistoja ja tunteita herättävää jutunaihetta riittää siis taatusti. Sokerina pohjalla The Sounds ja Wikström esittävät hitin My Only One yhdessä. Kappale on Wikströmin kirjoittama, ja se oli Jim & The Beatmakersin läpimurtohitti. Cover-version kappaleesta ovat tehneet muun muassa Hurriganes.

“ Nyt pidetään hauskaa! Tiedän jo etukäteen, että konsertista ja juttutuokioista tulee aivan mahtavia. Rockmusiikin suunnaton kehitys 60-luvulla oli aivan mieletön kokemus The Soundsille ja meille. Keikat ympäri Suomea ja ulkomailla, ihmiset, sen aikakauden positiivinen ilmapiiri, kaikki tuo oli täysin ainutlaatuista, Wikström muistelee.

Yhtyeestä

Vuonna 1961 perustettu The Sounds on Suomen ensimmäisiä kitarayhtyeitä. Yhtyeen Emma-singlestä tuli suuri hitti Suomessa. Levy oli myyntilistojen kärjessä lähes puoli vuotta vuonna 1963 ja sitä myytiin yli 20 000 kappaletta. Samana vuonna The Sounds valittiin maan suosituimmaksi kitarayhtyeeksi Iskelmä-lehden lukijaäänestyksessä. Myös yhtyeen myöhemmät levyt "Kulkuri" ja "Yksinäinen Kitara" nousivat Suomessa myyntilistoille.

"Mandschurian Beat" nousi Japanissa myyntilistoille ja sitä myytiin satoja tuhansia kappaleita, tehden yhtyeestä  Suomen ensimmäisen rockbändin, joka on saavuttanut menestystä ulkomailla.

The Sounds keikkaili vuoteen 1965 asti muutamalla eri kookonpanoilla ja teki comebackin 46 vuotta myöhemmin Nastolan Rautalankafestivaaleilla vuonna 2011.

My Only One

Raul Wikström oli 17-vuotias kun hän kirjoitti hittikappaleen Espoon Suvisaaristossa 1964. “Vietimme kesää kaveriporukassa, pidimme hauskaa ja kuuntelimme uusimpia levyjä, joita yksi kavereiden äideistä toi mukanaan New Yorkista. My Only One liittyy tunnelmiltaan näihin aikoihin. Minä näppäilin sitä kitaralla ja joskus kaverit lauloivat sitä”, Wikström kertoo. Kappaleesta tuli menestys samana syksynä.

Classic Rock-ilta toteutetaan RW Mediaproductionin ja Baltic Jazzin välisenä yhteistyönä.