5-7.7.2019
Festivalprogram

Classic Rock

The Sounds - en oförglömlig kväll med el- och akustisk gitarrmusik

Peter Ekman b, Jomme Kettunen d, Esa Helasvuo k, Jan-Erik Saine lg, Ave Lönnfors voc/g

Konferencier-Juontaja: Raul Wikström (Jormas)

Classic Rock-kvällen med det legendariska gitarrbandet The Sounds bjuder på en härlig blandning av 60-talsrock och nostalgi. The Sounds är bandet som 1963 toppade listorna såväl i Finland som i Japan med hitarna Emma och Mandshurian Beat. Nu ska de oförglömliga ”rautalanka”-låtarna spelas i Verkstan, varvat med kändiskollegan Raul Wikströms intervjuer med bandet.

The Sounds spelar den första halvan av konserten akustiskt och den andra med förstärkare. Däremellan intervjuas de av Wikström, som var sångare i Jim & The Beatmakers och Jormas under samma tidsperiod som The Sounds var stora. Att snacket väcker många minnen och känslor till liv är givet. Som pricken på i:et tänker The Sounds och Wikström spela hiten My Only One tillsammans. Låten skrevs av Wikström och var en av Jim & The Beatmakers hitar. My Only One har senare spelats som cover av Hurriganes och många andra.

“Det här blir roligt, att konserten blir storslagen och att det finns mycket att prata om vet jag redan i förväg! Det var en helt otrolig upplevelse för The Sounds och oss att uppleva rockens enorma uppsving under 60-talet. Spelningarna runt om i landet och utomlands; människorna, hela den positiva laddningen i samhället på den tiden, det var fullkomligt enastående”, säger Wikström.

Om bandet

The Sounds grundades 1961 och var ett av landets första gitarrband. Singlen Emma toppade landets listor nästan halva året av 1963 och såldes i över 20 000 exemplar. Samma år utsågs bandet till landets populäraste gitarrband av tidningen Iskelmä. Även de senare skivorna Kulkuri och Yksinäinen kitara placerade sig på listorna.

I Japan sålde Mandshurian Beat hundratals tusen exemplar, vilket krönte The Sounds till det första finska framgångsrika rockbandet utomlands. Bandet turnerade med olika sammansättningar till och med 1965. Nystarten ägde rum 46 år senare på Rautalankafestivaali i Nastola 2011.

My Only One

Raul Wikström var 17 när han skrev hitlåten på Sommaröarna i Esbo skärgård 1964. “Vi var ett ungdomsgäng som umgicks hela den sommaren. Tillvaron gick ut på att ha det kul tillsammans och lyssna till de allra nyaste plattorna som en av kompisarnas föräldrar köpt i New York. Jag knäppte fram My Only Ones melodi på gitarren, arbetade fram texten och så sjöng vi låten tillsammans ibland”, berättar Wikström. Låten slog igenom på hösten samma år.

Classic Rock är ett samarbete mellan RW Mediaproduction och Baltic Jazz.