3.-5.7.2020
Baltic Jazz 2019

Baltic Jazz goes beer

– festivaaliolut julkaistaan yhteistyössä Kimito Brewing:in kanssa

Tänä vuonna voit kokeilla jotain aivan uutta festivaalilla, nimittäin Baltic Jazz-olutta! Baltic Jazz ja paikallinen pienpanimo Kimito Brewing ovat luoneet oman käsityöoluen festivaalille. Olutta on myynnissä rajoitettu määrä ainoastaan festivaalin aikana.

Jonas Sahlbergin ja Stina Meller-Sahlbergin luotsaama Kimito Brewing avasi ovensa vuonna 2016, ja on siitä lähtien tuonut markkinoille 53 eri olutta. Yritys on vastikään muuttanut isompiin toimitiloihin ja avannut uuden panimomyymälän Vretan teollisuusalueelle. Kimito Brewing valittiin maaliskuussa Vuoden Yritykseksi Kemiönsaaren vuosittaisessa Axel-illassa.

“Kimito Brewing on valmistanut monia eri yhteistyöoluita mm. Bjärkakselle ja jääkiekkojoukkue TPS:lle. Kun Jonas otti yhteyttä lähdimme heti mukaan”, festivaalin toiminnanjohtaja Alexandra Lönnström kertoo. “Festivaalivierailijoille ruoka ja juoma ovat osa kokonaisuutta ja nämä oli jo aiemmin valittu kehittämisen kohteiksi tälle vuodelle. Ehdotus tuli siis ihan oikeaan aikaan.”

Tämä olut edustaa Baltic Jazz 2019 festivaalia. “Koska amerikkalaisuus toimii festivaaliohjelman punaisena lankana, APA tai American Pale Ale oli selvä valinta festivaalille”, Sahlberg kertoo. APA on Yhdysvalloissa 1980-luvun alussa kehitetty pintahiivaolut, jossa on vahva aromihumalointi. “APA on raikas ja rapsakka olut, jonka voi helposti yhdistää moniin erilaisiin ruokiin tai vain nauttia sellaisenaan  - erinomainen valinta festivaalikävijälle”, Sahlberg selittää.

Oluen raaka-aineet ja festivaalin artistit tulevat samoista maista. Humalalajikkeet ovat amerikkalaisia, kun taas maltaat Viking Pilsner, Viking Munich ja Viking Crystal tulevat Viking Maltin mallastamoista Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Liettuasta. Hiivana on käytetty US-05-hiivaa, joka on Amerikan suosituin ale-hiivakanta ja se  tuottaa puhtaita ja raikkaita oluita. Hunajamainen humalalajike Mt Hood tuo mukanaan kukkaisia vivahteita ja kasviperäisiä sävyjä tulee fenkolista ja rakuunasta. Mosaic on maultaan aromihumalainen, mäntyinen, mangoinen, mandariininen ja marjainen. Columbus on mausteinen humalalajike, jossa on mustapippurin, lakritsin ja sitrushedelmien vivahteita.

Meren läheisyys ja festivaalin Itämeri-yhteys löytyvät lisätystä merisuolasta. “Improvisaatio kuuluu jazzmusiikkiin, ja sitä olemmekin tässä tehneet”, Lönnström naurahtaa. “Merisuola tuo myös lisää syvyyttä makuun ja sopii muutenkin hyvin yhteen tämän oluttyypin kanssa”, Sahlberg lisää.

Festivaalin olut pannaan kesäkuussa jazzmusiikin ja festivaalin virallisen Spotify-soittolistan sävelten saattamana. Olut on siis täysin tuore festivaalilla ja sen tulee huomaamaan myös mausta. 1200 pulloa tulee myyntiin paikkoihin, joilla on yhteys Baltic Jazziin festivaaliviikonlopun aikana. Tehdäänkö uusi olut ensi vuonna? “Niin pitkälle emme ole vielä ehtineet miettiä, mutta olisihan se kivaa, jos tämä saa jatkoa”, Lönnström julistaa.