3-5.7.2020
Baltic Jazz 2019

Baltic Jazz goes beer

– festivalöl lanseras tillsammans med Kimito Brewing

I år har du chansen att testa på något helt nytt under festivalen, nämligen en Baltic Jazz öl! Festivalen har slagit sig ihop med det lokala mikrobryggeriet Kimito Brewing för att skapa en helt egen hantverksöl som kommer att finnas till salu i en begränsad mängd enbart under Baltic Jazz.

Kimito Brewing, som drivs av Jonas Sahlberg och Stina Meller-Sahlberg, öppnade sina dörrar år 2016 och har sedan dess lanserat 53 olika ölsorter. Tidigare i år flyttade bryggeriet till större lokaler på industriområdet i Vreta, där även bryggeributiken finns. Kimito Brewing valdes i mars till Årets företag på Kimitoön vid den årliga prisutdelningsgalan Axel-afton.

“Kimito Brewing har gjort många olika samarbetsöl, bl.a. med Bjärkas och ishockeylaget TPS, och då Jonas kontaktade oss var vi direkt med på noterna”, berättar festivalens verksamhetsledare Alexandra Lönnström. “Mat och dryck är en del av helhetsupplevelsen för våra festivalbesökare och något som vi med styrelsen redan tidigare hade valt att fokusera på i år, så idén kunde inte ha kommit mer passligt”.

Ölen representerar vad festivalen 2019 hämtar med sig. “Med det amerikanska temat som en röd tråd i festivalprogrammet var det självklart att vi skulle göra en APA eller American Pale Ale som förkortningen står för”, säger Sahlberg. APA är en överjäst och humlearomatisk öl som uppstod i USA i början av 1980-talet. “APA är en krispig öl som passar bra till mat samtidigt som den är lättdrucken och kan avnjutas enskilt – perfekt för festivalbesökaren”, förklarar Sahlberg.

Ingrediensernas ursprung representerar artisternas hemland. Humlesorterna är amerikanska medan maltsorterna Viking Pilsner, Viking Munich och Viking Crystal kommer från Viking Malts mälterier i Finland, Sverige, Danmark och Litauen. Jästen är US-05, som är den mest berömda amerikanska alejäststammen och ger en välbalanserad och rensmakande öl. Honungsliknande humlesorten Mt Hood hämtar växtbaserade noter som fänkål och dragon tillsammans med blommiga element till smaken. Mosaic är mycket humlearomatisk med inslag av tallbarr, mango, mandarin och bär medan Columbus har en kryddfruktig arom som drar mot svartpeppar, lakrits och citrus.

Närheten till havet och festivalens fokus på Östersjön återfinns i havssaltet som lagts till i receptet. “I jazzmusiken skall man ju improvisera, och det har vi gjort här”, skrattar Lönnström. “Havssaltet bidrar också till djup och passar övrigt bra till denna stil”, berättar Sahlberg. 

Själva bryggningen sker i juni till tonerna av jazzmusik och festivalens officiella spellista på Spotify. Ölen kommer alltså att vara pinfärsk under festivalen, vilket också bidrar till ölens smak. Ölen tappas upp på 1200 flaskor, som enbart kommer att säljas på platser med anknytning till festivalen under Baltic Jazz-helgen. Blir det en ny öl till följande festival? “Så långt har vi inte ännu hunnit fundera men roligt skulle det ju vara med en fortsättning”, säger Lönnström.