5-7.7.2019
Festivalprogram

Baltic Gospel Singers

Baltic Gospel Singers – 25 år

4.7. kl. 19.00-20.30

Baltic Gospel Singers firar i år 25-årsjubileum. Den kör som hade sin första övning i slutet på april 1994 har händelserika år bakom sig. Gospelkören startade som en projektkör i samarbete med Baltic Jazz och dåvarande Dragsfjärds församling för att delta med svängiga låtar i jazzgudstjänsten vid festivalen. Det är otroligt fint att intresset håller i sig ännu i denna dag. Baltic Gospel Singers har gett ut flera skivor och gjort många turnéer inte bara i Finland utan också bl.a. i Ryssland, Estland, Norge och Danmark. Gospelkören har hämtat inspiration från Stockholm Gospel Festival där man fått sjunga under ledning av inspiratörer från USA och övriga Norden. Många är de band som knutits under årens lopp till andra gospelkörer och orter runtom i Norden.

Baltic Gospel Singers gör sin jubileumskonsert på den ort där kören fötts, dvs. Dalsbruk, men jubilerandet sker också under inkommande höst med t.ex. en veckoslutsturné till Varkaus med omnejd.

Jazzgudstjänst i Parken

7.7. kl. 10.30-11.30

Årets jazzgudstjänst vid Baltic Jazz hålls enligt tidigare modell tillsammans med gospelkören Baltic Gospel Singers & Band. Gospelkören dirigeras då av Jenni Engblom. Jazzinstrumentalister från Baltic Jazz-festivalen har många gånger medverkat i gudstjänsten under tidigare år. Den här gången har vi glädjen att få samarbeta med den fenomenale pianisten Marian Petrescu. En fin nyhet är att det lokala bandet Kake & Co medverkar i jazz-gospelgudstjänsten. Bandet startade för fem år sedan och har siktet inställt på att ge ut en egen skiva. I gudstjänsten sjunger de bl.a. George Bernards The Old Rugged Cross. Sedvanligt sänds gudstjänsten i radion samma dag. Kyrkoherde Katarina Dahlqvist sköter gudstjänstens liturgiska inslag och vår nya präst i Dragsfjärds kapellförsamling, Jesse Heinonen, predikar. Musikledare Peter Södergård ansvarar för musiken.