5-7.7.2019
Festivalprogram

Antti Sarpila Swing Band

Antti Sarpila Swing Band är en tradition på festivalen och består av Antti Sarpila på klarinett och saxofon, Marian Petrescu på piano, Wade Mikkola på kontrabas och Keith Hall på trummor. Musikerna uppträder även i andra sammansättningar under festivalen.

Antti Sarpila behöver knappast någon närmare introduktion. Han är utan tvivel en av Finlands mest kända jazzmusiker, och har sedan år 2002 fungerat som konstnärlig ledare för Baltic Jazz. I sin musik strävar han efter att kombinera influenser från de tidiga jazzmästarna, allt från Louis Armstrong till Charlie Parker, i en personlig stil som han kallar för ”Classic Jazz”. Det är just denna stil som fungerar som ledstjärna för festivalen.

Klarinettisten/saxofonisten studerade på 1980-talet under den legendariske musikern Bob Wilber i USA och samarbetar fortfarande med honom. Under sin karriär har han två gånger uppträtt på Carnegie Hall i New York samt uppträtt och spelat in skivor över hela världen.

Wade Mikkola, som studerat och bott i USA (bl.a. New York), har gjort många av sin karriärs mest betydelsefulla skivinspelningar och uppträdanden på andra sidan av Atlanten. Tillbaka i Finland har Mikkola flitigt uppträtt med sin kvintett samt gästspelat med ett flertal av de mest framstående jazzmusikerna i vårt land. Den första skivan han medverkade på efter sin återkomst var en samling schlagerklassiker i jazztappning, Muistatko…Remember (1999). Mikkola har även fungerat som timlärare vid Pop & Jazz Konservatoriet och Sibelius-Akademin, där han fortfarande undervisar.

Londonbördige Keith Hall inledde sin professionella musikaliska karriär redan som 15-åring då han spelade i olika bluesband. Keith var en av de ursprungliga medlemmarna i det populära brittiska pop-bandet Pickettywitch och spelade även i Gerry and the Pacemakers, som var ett av 60-talets mest populära band. År 1978 gick Keith tillbaka till sina jazzrötter och slöt sig samman med Terry Lightfoot Band. Innan sin flytt till Finland år 1990 uppträdde han i många olika musikprojekt, bl.a. på teatrar i Londons West End och konserter med London Jazz Big Band. Under sin långa och mångsidiga karriär har han uppträtt jorden runt både på intima små jazzklubbar samt stora stadion som Madison Square Garden och Wembley Arena. Under sin tid i Finland har han uppträtt med många olika finländska jazzmusiker. Han är den långvarigaste medlemmen av Antti Sarpila Swing Band och en bekant musiker för Baltic Jazz-publiken.

På piano får vi höra Grammy-vinnaren Marian Petrescu. Han uppträder också med sin trio på lördagens parkkonsert och kvällskonsert samt solo vid författarsamtalet och jazzgudstjänsten. Du kan läsa mer om Marian Petrescu här.